deutsch  |   Magyar

Mit nevezünk passzívháznak?

forrás, illusztrációk: ⇗ Passipedia - The Passive House resource

A több mint 15 éves gyakorlati tapasztalat bizonyítja, hogy az elmúlt években épített passzívházak alapján kialakult passzívház standard Közép-Európában elfoglalta a méltó helyét. Elégedett építtetők és lakók pozitív visszajelzései valamint a több mint 300 épületen végzett mérések tudományosan is igazolják, hogy az épületek energiafelhasználását ezen technológia alkalmazásával a hagyományossal szemben több, mint 75-80%-kal lehet csökkenteni.

A passzívház több, mint egy épületenergiatakarékossági koncepció. Passzívháznak nevezzük azt az épületet, amelynél a napenergiát, a belső hőforrásokból származó energiákat úgy hasznosítjuk, hogy az épületben hagyományos aktív hőleadó rendszerre ne legyen feltétlen szükség a kellemes belső komfort biztosítására. A passzívház az alacsony energiaigényű házak továbbfejlesztett változata.

Egy passzívházban az épületburok és az épületgépészet szoros kölcsönhatásban vannak egymással. Hogy a tervezés és a kivitelezés a mindennapi gyakorlatban egyszerűen megvalósítható legyen, egyszerűen kezelhető méretezési eszközök és mindenki számára hozzáférhető tapasztalatok állnak rendelkezésre. A klasszikus passzívház definíció abból indul ki, hogy az épület fűtési igénye olyan alacsony, hogy a hagyományos központi fűtés elhagyható, a csekély fűtési hőmennyiség elosztható a szellőző rendszeren keresztül is. Ez ugyanis lehetővé teszi a gazdaságos megvalósítást, mert így jelentősen csökkenthető a kezdeti többletköltség.

A passzívház standard feltételei:
  • Fűtési hőenergiaigény: max. 15 kWh/(m²év)
  • Légtömörségvizsgálat eredménye: max. 0,6 1/h
  • Primerenergiaigény: max. 120 kWh/(m²év) (háztartási árammal együtt)
  • Túlmelegedés gyakorisága 25 °C felett: max. 10%

Az energiamutatók számítása a Passzívház Tervezési Csomaggal (PHPP) történik, melyet a Passzívház Intézet fejlesztett ki. ⇗ www.passiv.de

A programm magyar nyelven itt vásárolható meg: ⇗ PHPP – programról

Passivhäuser erreichen die enorme Energieeinsparung durch besonders energieeffiziente Bauteile und durch Lüftungstechnik. Am Komfort wird gerade nicht gespart, der wird sogar spürbar verbessert.

Ezt a kiemelkedő energiamegtakarítást a következő két alapelvnek köszönhetően lehet elérni: Kerülni kell a hőveszteséget és a rendekezésre álló hőnyereséget fel kell használni.

Jól szigetelt épületburok esetén, 25-40 cm szigeteléssel és háromrétegű hővédő üvegezésű ablakokkal el lehet érni, hogy az épület hosszú távon meleg maradjon. Az épület frisslevegő ellátásáról egy hővisszanyeréses szellőztető berendezés gondoskodik. Az elszívott elhasznált levegő hőmennyiségének több mint 80%-át a hőcserélő visszanyeri. Így pl. a 0 °C-os hőmérsékletű beszívott friss levegőt a 20 °C-os elszívott meleg levegő legalább 16°C-ra melegíti fel. A passzívházban lévő por- és pollenmentes, állandóan friss levegőt a benne lakók nagyra értékelik.

A nap ingyen melegít. A passzívházban a hőnyereségek az ablakokon keresztül érkező napsugárzásból, valamint a benntartózkodó személyek és a háztartási készülékek által leadott hőből tevődnek össze. Nyáron árnyékoló eszközök, pl. vízszintes épületelemek, redőnyök, zsalúziák akadályozzák meg az épület túlmelegedését. A hideg téli hónapokban a szellőztető berendezés gondoskodik a beszívott friss levegő előmelegítéséről. A fennmaradó minimális hőigény fedezéséhez nincs feltétlen szükség hagyományos fűtésihő elosztó rendszerre. A legtöbb esetben elegendő, ha a használati melegvíz előállító rendszerből származó hővel a szellőző levegőt fűtik.

A passzívház standard feltételei:

A passzívház energiát és pénzt takarít meg! Átlagos jövedelmű családok részére is megfizethető egy passzívház? Igen, mivel a kiváló szigetelésből, a 3-rétegű ablakokból és a szellőztető berendezésből adódó többletköltségek a mai energiaárak mellett néhány év alatt megtérülnek.

Annak ellenére, hogy a passzívházzal energiát és fűtési költséget takaríthatunk meg, a lakás komfortján nem kell takarékoskodni. A lakók annak kellemes klímáját nagyra értékelik.

A kiváló hőszigetelés következtében a helységek határoló felületei nagyjából azonos hőmérsékletűek és a csatlakozások fúgáit légtömören alakítják ki. Ez idézi elő az épületben a kellemes hőérzetet és magas komfortot. A hálóhelyiségekben éjjel is kiválló a levegő, mert a szellőztető rendszer következtében az folyamatosan cserélődik, még a lakók távollétében is.

Európa szerte már több mint 50.000 passzívház létesült.

Bennük az a különleges, hogy szerkezetük nem igényel speciális anyagokat. Léteznek monolitikus, könnyűszerkezetes vagy vegyes építésű passzívházak, de alkalmazhatók természetes "öko" anyagok is. A lényeg az, hogy a hagyományos építőelemeket kiválló minőségben a szigorú energiamérleg betartása mellett állítsuk össze.

Ezen túlmenően a passzívház standard a középületeknél is teret nyert. Iskolák, óvodák, igazgatási és termelő egységek épületei is, sőt szállodák és uszodák is épültek már a passzívház standard szerint.


Mire képes egy passzívház?

Kiváló komfort télen - nyáron

Az optimált épületszerkezeti és épületgépészeti koncepció segítségével megteremthető a kiváló téli és nyári komfort alacsony kezdeti többletköltséggel minimális energiafogyasztás mellett. Különösen a nyári komfort növelhető passzív hűtési rendszerek segítségével. Ezek a talajban nyáron is rendelkezésre álló egyenletes, alacsony hőmérsékletet használják energiaforrásként.

Az épület kiváló hőszigetelése, a légtömör felületek biztosítják a huzattól mentes, magas termikus komfortú belső tereket, a hővisszanyerő szellőző berendezés pedig a friss, szagoktól és fölösleges párától mentes friss levegőt.

Minőség

A vastag hőszigetelés és a légtömör szerkezetek kiválóan beváltak a gyakorlatban. A hőhidak következetes elkerülése a fölösleges hőveszteségek kiküszöbölésén kívül ahhoz vezet, hogy a belső felületek egyenletes melegek mindenhol, a páralecsapódás, a penész lehetősége kizárható. Mindez növeli az épület élettartalmát és a lakás minőségét.

Gazdaságosság

Miért pont passzívházakat érdemes építeni és nem nullaenergiaigényű házakat? A nullaenergiaigényű házak nagyszerűek, de nagyon drágák. A passzívházak ugyanilyen nagyszerűek, de megfizethetők. A vastag hőszigetelés évtizedeken keresztül takarítja meg a hőenergiát, felújításra csak nagyon hosszú idő után van szükség. Ezért a sorrend mindíg a veszteségek elkerülésével kezdődik, mert ezek vezetnek hosszú távon a legalacsonyabb összes költséghez. A középeurópai klímában a mai energiaárak mellett a passzívházakban jól bevált 30-40 cm körüli hőszigetelés vastagság nyújtja hosszú távon a gazdasági optimumot. Emellett az alacsony rezsiköltség biztonságot nyújt az erősen növekvő energiaköltségek ellen.

A passzívház koncepció sokféle módon megvalósítható

A kiváló komfort az alacsony energiaigény ellenére nem csak lakóépületeknél vált be: irodaházak, óvodák, iskolák, tornatermek, ipari épületek, uszodák és sok egyéb különböző felhasználású épületre van már példa. Szinte bármilyen külső megjelenéssel, bármilyen anyagból és szerkezetből megvalósítható a passzívház standard, amennyiben következetesen betartásra kerülnek a minőségi feltételek.

Több ezer dokumentált passzívház található pl. ebben az adatbázisban: ⇗ www.passivhausprojekte.de

Épületfelújítás

Amikor egy régi épület, vagy akár egy épületelem felújítására kerül sor, akkor az egyébként az új épületeknél használatos passzívház alkotóelemek a legtöbb esetben gazdaságos megoldáshoz vezetnek. Amennyiben nem vesszük igénybe ezt a lehetőséget, a legközelebbi esély gazdaságos energiamegtakarításra esetleg csak évtizedekkel később érkezik el újra: ezért ha felújítunk, mindíg érvényes: ha már lúd, legyen kövér.

A passzívházakat látni kell!

2003 óta évente egyszer megrendezésre kerülnek a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok, melyeknek keretében passzívházak százai nyitják meg kapuikat az érdeklődők előtt. A lakók elmondják tapasztalataikat, sok esetben találkozhatunk a tervezőkkel is, akik bemutatják, elmagyarázzák a műszaki megoldásokat és válaszolnak a kérdésekre.

A magyarországi Passzívház Nyílt napok a PAOSZ szervezésében kerülnek megrendezésre: ⇗ www.passzivhaznyiltnap.com

Ökológia

Talán különös, de az ökológia nem az első helyen áll ebben a felsorolásban. A passzívházak ugyanis lényegükből kiindulva környezetbarátok: olyan kevés nem megújuló energiát igényelnek, hogy ez fenntartható módon a környezet terhelése nélkül minden ember számára rendelkezésre fog állni a jövőben is, vagy ha nem, egyszerően és olcsón elláthatók megújuló energiával is. Az ehhez szükséges kezdeti többlet befektetés és a kezdeti többlet energiaigény (szürke energia) a későbbi megtakarításhoz képest elhanyagolhatóan csekély. Ez olyan nyilvánvaló, hogy nem szükséges a legelső helyen említeni. A leglényegesebb szempont az, hogy ez a fenntartható módon megvalósítható környezetvédelem már ma minden építtető, valamint felújítást végző számára megfizethető. Az a környezetvédelem, mely már ma gazdaságos, sokkal hatékonyabb, mint az, amiről csak beszélnek, vagy melynek gazdaságossága vitatható.

Passzívház minősítés

  • Fűtési hőenergiaigény: max. 15 kWh/(m²év)
  • Légtömörségvizsgálat eredménye: max. 0,6 1/h
  • Primerenergiaigény: max. 120 kWh/(m²év) (háztartási árammal együtt)
  • Túlmelegedés gyakorisága 25 °C felett: max. 10%